Expires Headers Nedir?


Merhaba içerik üreticileri. Bu yazımda sitenize Expires Headers denen aracı nasıl ekleyeceğinizi anlatacağım. Gönül isterdi ki başlığı Türkçe ifade edelim lâkin dilimizdeki kelimeler maalesef eylemin anlamını tam mânâsıyla karşılayamıyor. İsterseniz aşamalara geçmeden önce kısa bir nedir/ne değildir konusunu irdeleyelim.

Verilerin Tarayıcılarda İşlenmesi

Bir internet sitesini ziyaret etmek için hepimiz tarayıcı (Internet Explorer, Google Chrome, Mozilla Firefox...) kullanırız. Tarayıcılar en iyi performansı sunmak için kullanıcıların ziyaret ettikleri internet siteleri hakkında bilgi (içerik, tema, alt sayfalar vb.) toplar ve bu bilgilerin bir önizlemesini bilgisayarda kurulduğu klasörlere kaydederler. Amaç; tarayıcıda önceden ziyaret edilmiş bir sitenin verilerini tekrar tekrar yüklemek yerine, önizleme üzerinden yüklemektir. Bu sayede ziyaret edilen site ve sayfaları daha hızlı yüklenir.

Expires Headers Nasıl Çalışır?

Yukarıda bahsettiğim işlemin sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesi için site sahipleri expires headers denen kodları sitenin kök dizinine yerleştirirler. Expires headers kodları, siteyi ilk defa ziyaret eden kullanıcıların sayfa yükleme süresini hızlandırmaz. Altını çizmekte fayda var; çalışma mantığı, sayfayı ikinci defa ziyaret eden kullanıcıların, tekrar tekrar aynı dosyaları indirmesi yerine, önizlemeye kaydedilmiş dosyaları görüntülemesidir.

Biraz sonra uygulayacağınız ayarlar sitenizin arama motorları tarafından listelenmemesi, sitedeki içeriklerin görüntülenememesi gibi herhangi bir soruna yol açmaz.

Bu İşlemi Uygulayarak Geliştireceğimiz Özellikler
  • Server bekleme süresini azaltacaksınız.
  • Sitenizdeki sayfalar daha hızlı yüklenecektir.
  • Sitenizin PageRank değeri dolaylı yoldan yükselecektir. (Nasıl olduğunu merak ediyorsanız bu bağlantıya tıklayınız.)
Not : Bu düzenlemeyi yapabilmek için htaccess dosyasına erişim izni sağlamanız gerekmekte.

İlk Adımlar

İlk olarak sitenizdeki hangi materyalleri sık güncellediğinize karar vermeniz gerekmekte. Genel tabirle internet sitelerinin sık güncellediği materyaller :
  • görsel : jpg, gif, png
  • css
  • javascript
  • favicon/ico
Elinize bir kağıt kalem alın ve sıklıkla güncellediğiniz materyalleri not edin. Sitenizde kullandığınız görsellerin uzantılarını da not etmeyi unutmayın. Burada şunun altını çizmekte fayda var; içeriğinizi bir görsel ile zenginleştirip, daha sonra o görseli hiç değişmiyorsanız bu görselleri not etmenize gerek yok. Genel olarak site Fav Icon'ları da pek değiştirilmez. Bir site üzerinde en çok değiştirilen iki şey vardır; CSS ve JavaScript elementleri.
  1. Dosyalarınızın tutulduğu hosting/server hizmetinin internet sitesine admin kimliği ile giriş yapın.
  2. htaccess dosyasına erişin. (Bu dosya sitenizin kök dizininde bulunur. Dosyaya erişemiyorsanız bağlantıya FTP protokolü kullanarak erişmeyi deneyin.)
  3. Dosya üzerinde değişiklik yapmadan önce mutlaka yedekleyin.
  4. Dosyayı açın ve aşağıdaki kodu yapıştırın :

Bu kodu yapıştırarak sitemizdeki belirlediğimiz elementlerin tekrar tekrar indirilmesinin önüne geçiyoruz. Sıradaki yapacağımız şey; hangi içeriklerin tekrar tekrar indirilip/indirilmeyeceğini belirlemek. Yukarıdaki kodda bulunan </IfModule> kodunun hemen üstüne aşağıdaki kodu yapıştırın:



"access plus 1 month" yazısındaki rakamı, içeriğin ne kadar sürede bir yüklenmesini istiyorsanız ona göre ayarlayın. Örneğin; 3 ay için>access plus 3 month, 3 yıl için>access plus 3 year.

İki kodun birleşimi bböyle görünmeli :



Tebrikler! Gerekli tüm aşamaları başarıyla uyguladınız! Umarım bu içerik işinize yaramıştır. Herhangi bir aşamada takıldıysanız ya da bu konu ile alakalı bir düşünce varsa aklınızda yorum kısmında belirtebilirsiniz.

Bu içerik 21.8.2016 itibariyle günceldir.


0 yorum:

Yorum Gönder