İnternetten Gelir Elde Etmenin 12 Yolu


Merhaba içerik üreticileri! Bu yazımda; internetten gelir elde edebilmek için yapılması gerekenlere değineceğim. Biliyorsunuz bu konuda internette paylaşılmış epey "boş" içerik var. Bunun yanında modası geçmiş, bütün haftanızı o işe ayırsanız dahi maksimum 1$-2$ kazanacağınız "sözde" gelir elde etme yöntemleri var. Bu içerikte; bu konuların hiçbirine yer vermeyeceğim. Deneyip gelir elde ettiğim, gerçekten çalışarak gelir elde etmenin mümkün olduğu konuları irdeleyeceğim. Alt başlıkları sıralamaya başlamadan önce şunu hatırlatmakta fayda görüyorum; kolay para kazanma diye bir şey yoktur. Bir alan üzerinde ne kadar yoğunlaşırsanız, okuma yapıp kendinizi geliştirirseniz, emek harcarsanız o kadar kazanç sağlarsınız. İnternetten kısa vadede ciddi miktarlarda gelir elde etmek mümkün değildir. Bu etkenleri de göz önünde bulundurarak hazırsanız başlayalım.

İnternet Sitesi İnşa Etmek

Özgün içerik barındıran bir internet sitesi inşa ederek ya da bu tarz bir internet sitesinde yazarlık yaparak internetten gelir elde etmek mümkün. İçerik üretilen alanda, diğer internet sitelerinin varlığını göz ardı etmek; bu alanda yapılan en büyük hatalardan biri. Unutmayınız ki; özgünlük sıfırdan bir şey üretmekten ziyade olaylara/konulara farklı bir bakış açısı getirebilmektir. Hiç duyulmamış/uygulanmamış bir fikriniz var ise; o zaman bir adım daha öndesiniz demektir.

İnternet sitesi/blog yazarlığı fikrini uygulamayı düşünüyorsunuz ancak hangi kategoride/ne hakkında bir site inşa edeceğinizi bilmiyorsanız; kendinize; "Uzmanlık alanım/en çok ilgi duyduğum alan ne?" sorusunu sorun. Eğitim, spor, sanat, teknoloji.. Kısa vadede en çok gelir getiren kategoriler hangileri derseniz; açıkçası bu kategoriler yemek ve moda. Kadın okuyucularım için tavsiye edeceğim şey; "Okuma yaparım. Kendimi geliştirmeye açığım ve yapıcı/yıkıcı tüm eleştirilere kulak kabartırım." diyorsanız moda blogu açın. Kadın dayanışmasından ötürü hem takipçi edinmeniz daha olası hem de ürün incelemesi yapan bloglara firmalar ürünlerini ücretsiz gönderiyor. Kısacası; kendinizi geliştirmeniz açısından firmalar hem size destek oluyor hem kendi reklamlarını yapıyorlar.

Yemek/moda dışındaki kategorilerde yazmak isteyen okuyucularım; yazmak istediğiniz kategoriyi belirledikten sonra kendinize şunu sorun; "Bu alanlarda neler yapılmış? Farklı bir şey ortaya koyabilir miyim? Bu "fark" ne olabilir?" Örneğin; spor üzerine bir bilgi birikimine sahip olduğunuzu düşünüyorsanız; bu konu hakkında insanlara yol gösterecek bir internet sitesi inşa edebilirsiniz. İşi ilerleterek; sitenizde ücretli üyelik formu oluşturabilir ve üye olanlara Skype üzerinden özel dersler verebilir veya özel içerikler sunabilirsiniz.

İnternet sitesi inşa ederek veya blog yazarlığı yaparak nasıl gelir edeceğim diyorsanız; bu alanda birçok yöntem mevcut. İlk akla gelenlerden birisi Google Adsense olup ayrıca diğer reklam yatırımcıları, üyelik satışı ve doğrudan reklam yöntemleri ile de gelir etmek mümkün. Konuyla alakalı detaylı bilgi için bu başlıklara da göz gezdirebilirsiniz :


Sosyal Medya'da Ürün Tanıtımı

Facebook, Instagram, Youtube, Twitter gibi sosyal mecralarda organik, yüksek takipçi oranına sahip bir hesabınız var ise; bu durumu gelir elde etmek için kullanabilirsiniz. Bu tarz mecralarda ürün tanıtımı yaparak ek gelir elde eden birçok insan var. Ayrıca ürün tanıtımı yapan birçok Youtube kanalına da firmalar sponsor olmakta. Bunu en sık; oyun ve teknoloji kanallarında görüyoruz. Kısa vadede kazanayım derseniz de Admingle'ye üye olup sitedeki reklamları paylaşarak tık başına para kazanabilirsiniz. Bu konuda sık yapılan hatalardan biri; çok fazla ürün tanıtımı yapmak ve reklamın "Ben reklamım." diye bağırması.

Freelancer Olarak Çalışmak

Çoğu kişinin sır olarak sakladığı, geçimimin büyük bir çoğunluğu bu şekilde sağladığım freelancer olarak çalışma yöntemine değinelim. Freelancer; bir ofise, şirkete uğramadan evinizden ya da dilediğiniz yerden işinizi yürütmeye verilen isim. Bu konuda iyi gelir getiren alanlar; yazılım sektörü, site tasarımı, çevirmenlik vs. Şuna değinmekte fayda var; freelancer olarak çalışmak isterseniz ortalamanın üzerinde bir İngilizce'ye sahip olmak şart. Çünkü bu alandaki işverenler çoğunlukla yabancı uyruklu ve projede sizden istenilenin tam olarak ne olduğunu kavramanız şart. Yaptığınız başarılı bir proje size yeni projelerin yolunu açarken, kötü bir proje eksi bir referans olmakta.

Freelancer olarak çalışma fikri aklınıza yattıysa kendinize sormanız gereken ilk soru; hangi alanda başarılıyım? Şahsi görüşüm; bu alanda tutunabilmek uzmanlık gerektirmekte.

Freelancer Olarak Hangi Alanlarda Çalışabilirsiniz?

freelancer.com'a üye olarak ya da DiziPub, DilForum, HızlıÇeviri, cevirmenariyorum.com gibi internet sitelerini takip ederek dizi/film/metin çevirisi yapabilir, Skype üzerinden eğitim verebilir ya da makale yazarak gelir elde edebilirsiniz.

Ana iş olarak yaptığınız mesleğiniz karmaşık terimler ve anlaşılması zor konular içeriyorsa; bir site yaptırıp mesleğinizin inceliklerini basit ve yalın bir dil ile anlatarak da gelir elde edebilirsiniz. Aynı şekilde Türkçe içerik sıkıntısı çeken alanlarda içerik üreterek de gelir elde edebilirsiniz. Bu tarz bir site kurmayı hedefliyorsanız; içeriğinizi ücretli/ücretsiz üyelik çerçevesinde paylaşabilir, içerik ürettiğiniz alanda size sponsor olabilecek firmalara ulaşmayı deneyebilir, üye olanlara ekstra içerik sunabilirsiniz.

Ürün Pazarlama

Yüksek miktarda gelir elde etmek isteyenlerin en çok başvurduğu yöntem ürün pazarlama. İşin riskli yanı; pazarlama stratejinizi iyi belirleyemezseniz, gerekli pazar araştırmalarını yapmazsanız, en önemlisi bu işe vakit ayırmazsanız zarar etmek kaçınılmaz. Alibaba Express gibi sitelerden hangi ürünün revaçta olduğunu saptayıp, gerekli pazar araştırmalarını ve yatırımı yapıp bu işten gelir elde etmek pek ala mümkün.

Bu işte dikkat edilmesi nokta; samimi ama saygılı bir hava yaratmak şart. Her bir müşteriye özenle teşekkür etmek ve varsa sorunu/sorusunu dinleyip gerekli okumaları yaparak cevap vermek. Piyasadaki birçok amatör/profesyonel şirket müşterilerine robot gibi geri dönüş yaptığı için samimi bir hava yakalarsanız kısa bir süre içerisinde iyi gelirler elde etmeniz/kurumsallaşmanız çok olası.

İş Ortaklığı


Photoshop, Fireworks, DaSketch, 3D Studio gibi herhangi bir alanda uzmanlığınız varsa; font, logo, icon vs. tasarımı yaparak gelir elde etmek mümkün. Yaptığınız tasarımları ThemeForest, GraphicRiver, 3DOcean gibi sitelere yükleyerek satış yapabilir ya da freelancer olarak çalışabilirsiniz.

Tasarımdan anlamam lakin stock fotoğraf çekebilirim diyorsanız; çektiğiniz fotoğrafları iStockPhoto ya da PhotoDune gibi sitelerde satışa çıkarabilirsiniz. Stock fotoğraftan hiç anlamam diyorsanız ise çerçeveye orijinal bir bakış açısına sahipseniz; fotoğraflarınızın yüksek çözünürlüklü versiyonlarını DeviantArt üzerinden satışa çıkarabilirsiniz. Lakin komisyon durumlarından dolayı DeviantArt'taki satışları ek gelir olarak değerlendirmek daha doğru olur.

Bu alanda gelir getiren yöntemlerden bir diğeri herkesin malumu yayın yaparak kazanç sağlamak. Örneğin; Twitch.TV üzerinden oyununuzu oynarken farklı bir üslup ile yorumlarsanız, izleyicilerinizin bağış yapması olası. Tabi içerik dilinin İngilizce olması şart. Türkiye'deki izleyiciler ekonomik ve sosyolojik durumlardan ötürü pek bağış yapmıyor. İşi ilerletip ciddi bir takipçi kitlesine ulaşırsanız Twitch iş ortağı olabilir ve bu sayede izleyicilerinize ücretli abonelik de sunabilirsiniz.
Maalesef bu tarz yayıncılık ortaklıkları kısa vadede hiç gelir getirmiyor. Ancak işin inceliklerini öğrenme konusunda beklenilenden daha yararlı. Bu alanda en çok izleyiciye sahip oyunlar LOL ve Dota 2.

Kategori değiştirip aynı taktikleri YouNow, Youtube, İzlesene, DailyMotion gibi sitelerde de uygulamak mümkün. Ancak yayıncılık sektörünün yavaş yavaş suyunun çıkmaya başlaması nedeniyle hakikaten çok orijinal bir fikriniz/üslubunuz yoksa bu işe pek vakit ayırmayın derim.

Bir başka gelir elde yöntemi ise mobil platformlara yazılım geliştirmek. Kodlama bilmeyen arkadaşlar hemen bu paragrafı atlamasın çünkü MobinCube sitesini kullanarak kodlama bilmeden yazılım geliştirmek mümkün. Bu siteyi kullanarak geliştirdiğiniz uygulamada yayınlanan reklamlardan gelir elde edebiliyorsunuz. İhtiyacınız olan tek şey yaratıcılık. Yine mobil uygulama geliştirerek Play Store gibi ortamlarda uygulamnızı paylaşabilir ve Google Adsense'in mobil versiyonu olan AdMob üzerinden gelir elde edebilirsiniz.

Eğer müzik ve kayıt teknolojileri ile aranız iyiyse yaptığınız müzikleri AudioJungle, BandCamp, ReverbNation gibi platformlar üzerinden satışa çıkarabilirsiniz.

Kazanç Sağladıktan Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yukarıda listelediğim ya da liste dışındaki bir alandan/projeden gelir elde ettiyseniz; paranızı hemen çarçur etmeyin. İlk olarak çalıştığınız alanda daha fazla nasıl profesyonelleşebilirimi sorgulayın. Ekipman ihtiyacınız varsa bunlara yatırım yapın. Mutlaka ama mutlaka basit ekonomi öğrenin ve yaşadığınız ülkenin hukuk kurallarını öğrenin. Özellikle vergi hususuna dikkat edin. Yeni pazarlama alanları/anlayışları geliştirin. Markalaşmaya ve marka değerini artırmaya önem verin. Ölçüp tartıp gerekliyse reklamlara yatırım yapmaktan çekinmeyin. Bu içerikte sitenin genel konseptinin biraz dışına çıktım ancak hem sosyal medya yönetiminin önemini vurgulamak hem de genel anlamda internet sitesi açmak isteyen arkadaşlarımızın bu işe ticari kaygıyla başladıklarını gördüğüm için böyle bir yazı hazırlama gereği duydum. Umarım içerik birilerinin işine yarar. Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle.


0 yorum:

Yorum Gönder