Alexa Nedir?


1. Alexa Nedir?

Alexa, Alexa Toolbar'ı kullanarak kullanıcıların ziyaret ettikleri siteler hakkında bilgi toplayan, bu bilgileri serverlarında analiz ederek siteye bir sayfa değeri (PageRank) biçen bir algoritmadır. Alexa, bir internet sitesinin sayfa değerini saptamak için, bahsi geçen internet sitesininin ortalama ziyaretçi sayısını, site hakkında yazılmış görüşleri, siteye verilen backlinkleri esas alır. Bu yazıyı okuyanların en çok merak ettiği soruya gelirsek; siteye ziyaretçi çekmede Alexa ne kadar yararlıdır? Emeğinize değer mi?

2. Ne Kadar Emek O Kadar Yemek Mi?

Şahsi görüşüm; sitenize gelen trafiği artırmak için Alexa ile uğraşmak yerine SEO optimizasyonuna odaklanmanız. Neden?

  • Yazının başında de değindiğim üzere Alexa, bir sitenin değerini ölçmek için Alexa Toolbar'ı kullanmakta. Eğer tarayıcınızda bu toolbar yüklü değilse doğal olarak algoritma ölçüm yapamıyor. Sorun şu ki; kaç kişi internet aktivitelerinin izlenmesini ister?
  • Çoğu WebMaster Alexa değerlerinin yanıltıcı (kimilerine göre taraflı) olduğunu söylüyor. Eskiye nazaran çok dikkate alınan bir algoritmaya sahip değil maalesef. Alexa, bir siteye gelen ziyaretçi sayısını doğru ölçmek için siteye bir IP'den 50 defa da giriş yapsanız bir defa giriş yapmışsınız gibi sayıyor. Ancak internette biraz araştırma yaparsanız bu durumunda hileleri bulunmuş durumda. Bu nedenle sunduğu istatistiklerin güvenilirliği tartışılıyor.
  • Tüm bunlar demek değildir ki Alexa değersiz bir algoritmaya sahip. İnternet ticaretinde Alexa değerlerini önemseyen kişiler de yok değil.
İşin özeti; bence Alexa harcadığınız emeğe değen bir karşılık vaadetmiyor. Yine de üye olmak isteyenler varsa bir sonraki başlığa geçebilirler.

3. Nasıl Üye Olunur?
  1. alexa.com bağlantısını ziyaret edin.
  2. Sağ üst köşede bulunan Sign Up yazısına tıklayın ve açılan pencerede abone olmak istediğiniz pakedi seçin.
  3. Açılan sayfadaki yönlendirmeleri izleyin ve Alexa Toolbar eklentisini tarayıcınıza kurun. Mozilla Firefox kullananlar bu eklentiyi Mozilla'nın kendi eklentiler sayfasında aratmak durumundalar.
Açıkçası Alexa benim ilgimi çekmediği için bu konuda detaylı bir rehber hazırlama niyetinde değilim bu aralar. Ancak bu konuda fazla talep olursa bir şeyler düşünebiliriz. Karşılaştığınız herhangi bir sorun veya aklınıza takılan bir düşünce varsa yorum kısmında belirtebilirsiniz. Bu içeriği faydalı bulduysanız lütfen paylaşmayı unutmayın.


Dikkat : Alexa üyeliği ücretlidir.
Bu içerik 20.08.2016 itibariyle günceldir.

0 yorum:

Yorum Gönder